Bağlantıları atla
banka api nedir 1

Api Nedir | Uygulama Programlama Arayüzü Nasıl Çalışır?

Bankacılık alanı ile ilgilenen veya finansal işlemler yürüten kurumlar, kişiler api terimini duymuştur.

Ve bu süreçte “api nedir, nasıl çalışır?” gibi sorular sormaktadırlar.

Bu yazımızda api nedir, nasıl çalışır, sistem gereksinimleri nelerdir, kimler kullanır ve en önemlisi neden bu sistemi kullanmalısınız gibi br çok sorunun cevabına erişeceksiniz.

O zaman başlayalım..

API Nedir? Nasıl Çalışır?

API, uygulama programlama arayüzünün kısaltmasıdır –– iki uygulamanın birbiriyle konuşmasını sağlayan bir yazılım aracısıdır. 

Api nedir: Şirketlerin uygulamalarının verilerini ve işlevlerini harici üçüncü taraf geliştiricilere ve iş ortaklarına veya şirketlerindeki departmanlara açmasına olanak tanır. 

Bu, hizmetlerin ve ürünlerin belgelenmiş bir arayüz aracılığıyla birbirleriyle iletişim kurmasına ve birbirlerinin veri ve işlevlerinden yararlanmasını sağlar.

Programcıların bir API’nin nasıl uygulandığını bilmesi gerekmez; diğer ürün ve hizmetlerle iletişim kurmak için arayüzü kullanırlar. 

Basit bir örnek vermek gerekirse eğer;

Öğle veya akşam yemeği yemek için bir restorana gittiğinizi düşünün. Yanınıza gelen garson size bir menü veriyor ve siz de soğansız sebzeli sandviç gibi spesifik bir sipariş veriyorsunuz.

Siparişinizin size ulaşmadan önceki aşamalarına dahil olmadan bir süre sonra garson siparişinizi getirecektir. Burada garson önemli bir rol oynuyor çünkü siz ne siparişinizi almak için mutfağa gideceksiniz ne de tüm bunları garsonun yapmasını istediğinizi mutfak personeline söyleyeceksiniz.

API de aynısını yapar, tıpkı garsonun mutfağa ve şefe ne istediğinizi söylemesi ve size geri dönüş yapması gibi.

api nedir 1

Yani; api nedir sorusunun cevabı; herhangi bir kullanıcı müdahalesi olmadan iki uygulamanın birbiriyle etkileşime girmesini sağlayan bir yazılım arayüzüdür. 

Ayrıca;

Api nedir: Yazılım işlevleri ve prosedürlerinin bir koleksiyonudur. 

Basit bir ifadeyle, erişilebilen veya çalıştırılabilen bir yazılım kodu anlamına gelir. API, iki farklı yazılımın birbirleriyle iletişim kurmasına ve veri alışverişinde bulunmasına yardımcı olan bir kod olarak tanımlanır.

Nasıl uygulandıklarını bilmek zorunda kalmadan diğer ürün ve hizmetlerle iletişim kurmak için ürün veya hizmetler sunar.

Bankacılık API’leri nedir?

Api nedir sorusuna cevabına baktığımıza göre banacılık apilerine değinebiliriz.

Bankacılık API’leri genel olarak API’lerle aynı şekilde çalışır ancak bankacılık yazılımına özeldir ve farklı uygulamaların ve hatta finans kurumlarının bilgi paylaşmasına izin verir.

API’ler bilgi işlemin başlangıcından beri var olmuştur ancak hızlı, hafif ve güvenilir olan REST API’lerin yükselişiyle bankacılık yazılımları için özellikle önemli hale gelmiştir.

Bankacılıkta API nasıl çalışır?

Bankacılık API’si, üçüncü taraf şirketler tarafından erişilebilmesi için bankacılık işlevlerini bir web hizmeti olarak sunma işlemidir. 

Bu, organizasyonun farklı bölümlerinin koordineli bir şekilde birlikte çalışmasına izin verdiği için iş süreçlerini daha verimli hale getirir. 

Ek olarak API’ler, üçüncü taraf şirketlerin bankacılık hizmetleri etrafında ürünler oluşturmasına yardımcı olabilir. 

Müşterilerin; bir banka temsilcisinden geçmek zorunda kalmadan hesaplarında gerçek zamanlı güncellemeler almak ve işlem yapmak için API’leri kullanabilecekleri anlamına gelir.

Neden bir API’ye ihtiyacımız var?

İşte, API nedir ve apiyi neden kullanmanız gerektiğinin cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.

– İki farklı yazılımın birbirleriyle iletişim kurmasına ve veri alışverişinde bulunmasına yardımcı olur.

– Herhangi bir siteden veya uygulamadan içeriği daha verimli bir şekilde yerleştirmenize yardımcı olur.

– API’ler, uygulama bileşenlerine erişebilir. Hizmetlerin ve bilgilerin sağlanması daha esnektir.

– Oluşturulan içerik otomatik olarak yayınlanabilir.

– Kullanıcının veya bir şirketin en çok kullandıkları içerik ve hizmetleri özelleştirmesine olanak tanır.

– Yazılımın zaman içinde değişmesi gerekir ve API’ler değişiklikleri tahmin etmeye yardımcı olur.

Ek güvenlik sağlar. API’ler verileriniz ile bir sunucu arasında ek bir koruma katmanı oluşturur. Geliştiriciler, kimlik doğrulama belirteçleri, imzalar ve Aktarım Katmanı Güvenliği (TLS) şifrelemesi kullanarak güvenliğinizi daha da güçlendirebilir; trafiği yönetmek ve doğrulamak için ağ geçitlerini ve etkili yönetimi uygulayarak  . 

Entegrasyon için Bankacılık API’leri

Köklü kurumlar, operasyonlarının bir kısmını veya tamamını eski sistemler ve kodlar üzerinde yürütüyor olabilir. Bu sistemler, uygulanmaya başladıkları sırada kurumun ticari zorluklarını karşılamış olsalar da, artık genellikle modası geçmiş ve entegre edilmeleri zordur. Örneğin, bir bankanın eski çek hesabı sistemi, bankanın CRM’si veya mobil uygulaması ile iletişim kuramayabilir.

Tüketicilerin giderek daha fazla beklediği daha yeni teknolojiler, nadiren eski sistemlerle yerel olarak bütünleşir. Bu sistemlerin değiştirilmesi maliyetli ve zaman alıcıdır ve birçok kurum bunlarla kurcalama riskine bile girmekten çekinmektedir.

API’ler, aralarında güvenilir bir tercüman görevi görerek eski sistemlerin yenileriyle iletişim kurmasına yardımcı olur. Bu, yeni ve eski arasında bir köprü oluşturarak, eski kodu değiştirmek zorunda kalmadan ve süreçteki hataları riske atmadan mevcut sistemlerin kullanım ömrünü uzatır.

Bağlanırlık (Connectivity) için Bankacılık API’leri

Bankacılıkta API’lerin yaygınlaşmasından önce, finansal kurumlar hala birbirleriyle bağlantı kurabilir ve bir müşteri adına bilgi paylaşabilirdi. Patricia Hines (Celent Kurumsal Bankacılık Başkanı), bir kullanıcının bankasından o kullanıcı olarak oturum açarak bilgi çekebilen Quicken örneğini kullanır. Burada potansiyel bir endişe vardır: Bu durumda Quicken, kullanıcının tam kontrol geçmişi gibi yaptığı tüm bilgilere erişebilir. Dijital güvenlik her zamankinden daha önemliyken, birinin kişisel verilerinin anahtarlarını teslim etmesi muhtemelen herkesin duraklamasına neden olabilir.

Daha önce de belirtildiği gibi, API’ler sadece sistemlerin iletişim kurmasına izin vermez. Ayrıca hangi bilgilerin paylaşılabileceğini de düzenlerler. Bu nedenle, örneğin, Quicken ile kullanıcının bankası arasındaki bir API bağlantısı, Quicken’a tüm denetim geçmişi yerine yalnızca 30 günlük geçmişe erişim verebilir.

REST API’leri hızlı ve hafif olduğundan, bu bilgiler gerçek zamanlı olarak da çekilebilir ve anında hazır hale getirilebilir. Bu sadece hızlı hizmet bekleyen tüketiciler için değil, aynı zamanda bilgiye daha hızlı erişmelerini sağlayan kurumlar için de oldukça iyidir. Bu gerçek zamanlı bağlantı, özellikle birbirleriyle güncel bilgileri iletmesi gereken birçok farklı hesabı olan ticari müşteriler için kullanışlıdır.

Platform Bankacılığı için API’ler

API’ler, bankaların, banka dışı işletmelerin finansal hizmetler sunabileceği modüler platformlar olarak hareket etmelerini ve teknolojiyi ikisi arasında sorunsuz bir şekilde entegre etmelerini sağlar. İşletme, kendi bankacılık lisanslarına ihtiyaç duymadan müşterilerine sunmak için bankanın hizmetlerini seçebilir ve seçebilir. İşletme aynı zamanda bankanın düzenleyici uzmanlığına erişim kazanarak uyumlu kalmalarına yardımcı olur.

API’lerin işletme sahiplerine Faydası

API’lerin bankacılık sektörüne girmesi, işletmelerin dijital bankacılık deneyimlerini yönetme biçimlerini büyük ölçüde geliştirdi. Bu yazılım hesaplarınızı kendi platformunuza veya uygulamalarınıza entegre etmenize izin verir; operasyonlarınızı kolaylaştırmanıza, mali durumunuzu yönetmenize ve para gönderme-alma işlemlerinizi daha kolaylaştırmanıza yardımcı olacak kişiselleştirilmiş bir çözüm sunar.

Uygulama programlama arayüzü (UPA) kullanımı ile paranızı ihtiyacınız olan şekilde yönetmeye başlayabilirsiniz.

Hesap Yönetimi

Geleneksel bankacılık yöntemleri söz konusu olduğunda, muhtemelen işinizin günlük ihtiyaçlarını yönetmenize yardımcı olacak web sitelerine ve sistemlere giriş ve çıkış yaparken bulursunuz. Ticari çek hesaplarımız, ticari bankacılık müşterilerimizin, hesaplarınız hakkında güncel, doğru bilgiler almak ve iş üretkenliğini en üst düzeye çıkarmak için API’lerimizi kullanarak paralarını kendi işletim sistemlerinden yönetmelerine olanak tanır.

Gerçek Zamanlı Transferler

Geleceğe hazırlanmanın işinizi büyütmenin yolu olduğuna inanıyoruz, ancak sizin hızınızda hareket edebilecek bir banka ortağınız olmasını isteyeceksiniz. Müşterilerinizin veya sizin hesapları arasında, geleneksel ödeme yollarındaki gecikmeler olmaksızın, yılın 365 günü, 7 günü, 24 saati gerçek zamanlı transfer göndermelerini sağlar.

Yarını Dönüştür

Bir işletme sahibi olarak, bankacılığınıza değil işinizi nasıl kuracağınıza ve ölçeklendireceğinize odaklanabilmeniz gerekir. API özellikli bankacılık ile güvenle büyümenize yardımcı olacak daha fazla zamana ve araca sahip olacaksınız.

E-Ticaret Siteleri Neden API’ye İhtiyaç Duyar?

API’ler, birkaç platformu birbiriyle entegre etmeye yardımcı olur. Örneğin, E-ticaret web sitenizi bir nakliye sağlayıcısının hesabıyla entegre edebilir ve siparişler ve sevkiyatlar için verilerinizi içe aktarabilirsiniz. Bu şekilde, nakliye işlemlerinizi tek bir platformda kolaylaştırabilirsiniz.

E-ticaret yerine getirme API’leri, sipariş karşılama, kurye yönetimi, etiketleme, faturalama, gönderi bilgilerini yazdırma, izleme ve onay bildirimleri gibi özelliklerle işletmelerin operasyonlarını otomatikleştirmesine, koordine etmesine, yönetmesine ve kolaylaştırmasına yardımcı olabilir.

Bu nedenle, E-ticaret işiniz için sağlam bir platform oluşturmak istiyorsanız, nakliye ve lojistik yazılım çözümünüze bir API entegre etmeniz gerekecektir.

API’nin özellikleri

Bazı önemli özellik olarak şunları verebiliriz;

Değerli bir hizmet sunar (veri, işlev, izleyici,.).

Bir iş modeli planlamanıza yardımcı olur,

Basit, esnek, çabuk benimsenir,

Yönetilir ve ölçülür,

Mükemmel geliştirici desteği sunar,

Bankacılıkta API Örnekleri

Api nedir sorusunun ardından bankacılıktaki örneklerine değinmeye başlayabiliriz.

Müşteriler daha hızlı, sorunsuz bankacılık ve ödeme seçenekleri talep ettikçe, API tabanlı ürünlerin finans piyasasında bu kadar ilgi görmesinin bir nedeni var. Ne de olsa, müşterilerin finansal kurumlarla etkileşim biçimleri hızla değişiyor.

Analitik, hesap kimlik doğrulaması, hesap bilgileri, ödeme işleme ve hatta sadakat programları, bankacılık UPA’larının yalnızca birkaç önemli örneğini içerir.

Bankalar, erişim, hız, etki alanları veya Nesnelerin İnterneti (IoT) olmak üzere dört ana nedenden biri veya daha fazlası için API’leri kullanıyor . Buna karşılık, operasyonlar daha verimli hale gelir ve tüm taraflar karşılıklı olarak fayda sağlar.

API kullanmanın avantajları nelerdir?

Zamanın nakit olduğu çağda UPA’nın ana faydası, gereksiz prosedürlerin ortadan kaldırılmasıdır; bu, üçüncü tarafların yeni müşterilerin kimlik doğrulaması gibi evrak işlemlerini yapmak zorunda kalmaması, yalnızca banka tarafından halihazırda tamamlanmış olan prosedürüne güvenmesi anlamına gelir.

Başka bir deyişle, üçüncü taraf finansal hizmet sağlayıcılar için hız ve kullanım kolaylığı sağlar. Gereken tek unsur, başarılı bir çevrimiçi bankacılık girişidir. Bir örnek vermek gerekirse eğer, API tarafından bir müşterinin banka hesabından içe aktarılan veriler nedeniyle saniyeler içinde müşteriye gönderilebilen kredi puanlaması verilebilir.

Avantajları (ve sağladığı güvenlik) nedeniyle, API’ler bir dizi çözümde kullanılıyor ve fintechler bunların uygulanmasına öncülük ediyor.

– Yeni başlayanlar için, bankacılıkta önemli bir avantaj olabilecek farklı uygulama geliştirme yöntemlerine izin veriyorlar.

– Ek olarak, bir hibrit entegrasyon platformunun dört boyutu, bankaların verimli bir şekilde modernleşmesine ve operasyonlarını kolaylaştırmasına yardımcı olur. 

– Mikro hizmetler, uygulamaları geliştirmenin etkili bir yoludur çünkü esnektirler ve hemen hemen her bilgi işlem bağlamına uyarlanabilirler, bu da onları hızlı tempolu bankacılık dünyası için mükemmel kılar.

– İşletmeler, kontrol panelimizi veya API’mizi kullanarak tüm finansal işlemlerini yönetebilir.

Bankacılıkta API kullanmanın dezavantajları nelerdir?

Hiçbir şey mükemmel değildir, bu nedenle çok sayıda profesyonelin yanı sıra bankacılık API’lerinin birkaç dezavantajı vardır:

Pahalı olabilirler,

Hassas bilgilerle uğraşırken güvenlik her zaman önceliklendirilmelidir,

API’lerin kullanımı zor olabilir ve özel bilgi gerektirebilir,

Yine de, bu dezavantajlar, bankacılıkta API kullanmanın getirdiği birçok avantaja ağır basmaktadır.

API türleri

Esas olarak dört ana API türü vardır:

Open API’ler: 

HTTP protokolü ile erişebileceğiniz açık kaynaklı uygulama programlama arabirimleridir. Bu tür API’ler, Google’ın OAuth API’leri gibi herkesin kullanımına açıktır. Ayrıca bunları kullanmak için herhangi bir kısıtlama getirmemiştir.  Genel API’ler olarak da bilinirler, tanımlı API uç noktalarına ve istek ve yanıt biçimlerine sahiptirler.

Partner API’leri: 

stratejik iş ortakları tarafından veya onlara sunulan uygulama programlama arabirimleridir. Genellikle, geliştiriciler bu API’lere self servis modunda bir genel API geliştirici portalı aracılığıyla erişebilir. Yine de, bir katılım sürecini tamamlamaları ve partner API’lerine erişmek için oturum açma kimlik bilgilerini almaları gerekecek.

Internal API’ler:

 Dahili veya özel. Bu API’ler şirketler tarafından kendi iç sistemlerinde kullanılmak üzere geliştirilmiştir.  Bu özel API’ler, şirket dışındaki kullanıcılar tarafından kullanılamaz ve bunun yerine, farklı dahili geliştirme ekipleri arasında üretkenliği ve iletişimi iyileştirmeyi amaçlar.

Composite API’ler: 

Birden çok veriyi veya hizmet API’sini birleştirir. Bu hizmetler, geliştiricilerin tek bir çağrıda birkaç uç noktaya erişmesine olanak tanır. Bileşik API’ler, tek bir görevi gerçekleştirmenin birkaç kaynaktan bilgi gerektirebileceği mikro hizmet mimarisinde kullanışlıdır.

API protokol türleri

Web API’lerinin kullanımı arttıkça, kullanıcılara kabul edilen veri türlerini ve komutları belirten bir dizi tanımlanmış kural sağlamak için belirli protokoller geliştirilmiştir. Aslında, bu API protokolleri standartlaştırılmış bilgi alışverişini kolaylaştırır:

SOAP  (Basit Nesne Erişim Protokolü), kullanıcıların SMTP ve HTTP yoluyla veri gönderip almasını sağlayan, XML ile oluşturulmuş bir API protokolüdür. SOAP API’leri ile farklı ortamlarda çalışan veya farklı dillerde yazılmış uygulamalar veya yazılım bileşenleri arasında bilgi paylaşımı daha kolaydır.

XML-RPC  , veri aktarımı için belirli bir XML biçimine dayanan bir protokoldür, SOAP özel bir XML biçimi kullanır. XML-RPC, SOAP’tan daha eskidir, ancak minimum bant genişliği kullanması nedeniyle çok daha basit ve nispeten hafiftir.

JSON-RPC  , XML-RPC’ye benzer bir protokoldür, çünkü her ikisi de uzak prosedür çağrılarıdır (RPC’ler), ancak bu, verileri aktarmak için XML formatı yerine JSON’u kullanır. Her iki protokol de basittir. Çağrılar birden çok parametre içerebilirken, yalnızca bir sonuç beklerler.

REST  (Temsili Durum Aktarımı), bir dizi web API mimarisi ilkesidir, yani (protokolü olanların aksine) resmi standartlar yoktur. REST API (RESTful API olarak  da bilinir) olması için arayüzün belirli mimari kısıtlamalara uyması gerekir. SOAP protokolleri ile RESTful API’leri oluşturmak mümkündür, ancak iki standart genellikle rakip özellikler olarak görülür.

Web API’leri nedir?

Web API, web sunucusu veya web tarayıcısı için kullanılan bir uygulama programlama arayüzüdür.

İki tür Web API’si vardır:

Sunucu tarafı:

Sunucu tarafı web API’si, tanımlanmış bir istek-yanıt mesaj sistemine yönelik bir veya daha fazla genel kullanıma açık uç noktadan oluşan programatik bir arabirimdir. Genellikle JSON veya XML olarak ifade edilir.

Müşteri tarafı:

İstemci tarafı web API’si, bir web tarayıcısı veya başka bir HTTP istemcisi içindeki işlevselliği genişletmeye yardımcı olan programatik bir arabirimdir.

Web API örnekleri:

– Google Haritalar API’leri, geliştiricilerin bir JavaScript veya Flash arabirimi kullanarak Google Haritalar’ı web sayfalarına yerleştirmesine olanak tanır.

– YouTube API, geliştiricilerin YouTube videolarını ve işlevlerini web sitelerine veya uygulamalarına entegre etmesine olanak tanır.

– Twitter iki API sunar. REST API, geliştiricilerin Twitter verilerine erişmesine yardımcı olur ve arama API’si, geliştiricilerin Twitter Arama ile etkileşime girmesi için yöntemler sağlar.

– Amazon’un API’si, geliştiricilere Amazon’un ürün seçimine erişim sağlar.

Banka API’lerinin Piyasadaki Rolü

API’lerin uzun süredir piyasada olmasına rağmen, bankacılık sektöründeki kullanımları artık benzeri görülmemiş bir oranda artıyor. API’ler artık bankaların %70’i tarafından dahili amaçları desteklemek için kullanılırken, bankaların %30’u bunları harici olarak kullanıyor. Dahası, beş bankacılık API’sinden biri “kamuya açıktır”. Bu, yalnızca bankanın müşterilerine değil, onları kullanmak isteyen herkese açık oldukları anlamına gelir.

Ancak bankalar bu düzeydeki başarıdan memnun değil. 2025 yılına kadar genel API’lerin sayısını ikiye katlamayı planlıyorlar. Bu büyüme birkaç faktör tarafından yönlendiriliyor: çeviklik ihtiyacı, BT karmaşıklığını azaltma arzusu ve müşterilerin hayatını kolaylaştırmaya odaklanma.

API’ler bankalara pek çok farklı alanda fayda sağlamaktadır. API’ler, süreçleri basitleştirmenin ve müşterilerin istediklerini elde etmelerini kolaylaştırmanın yanı sıra bankaların daha çevik ve verimli olmalarına da yardımcı olabilir. Bankalar, API’leri yaratıcı şekillerde kullanarak müşteri deneyimlerini geliştirirken aynı zamanda maliyetleri azaltabilir ve pazarda daha rekabetçi hale gelebilir.

Obifin aracılığıyla nasıl daha gelişmiş API işlevselliği elde edebilirim?

Obifin, kurumsal müşterilerimiz için ortaklarımız tarafından desteklenen gelişmiş bir API paketi sunar. Daha fazla bilgi için lütfen hizmetlerimizi inceleyin veya bizimle hemen iletişime geçin.

Size en iyi web deneyimini sağlamak için çerezleri kullanıyoruz. Gizlilik politikasını buradan okuyabilirsiniz.
Explore
Kaydır