Bağlantıları atla
fintech nedir 2

Fintech Nedir? Finansal Teknolojisinin Faydaları Nelerdir?

Bir an için Covid-19 öncesi hayatınızı düşünün. Sosyal mesafenin daha az olduğu o günlerde fintech, Cuma gecenizin isimsiz kahramanıydı.

Akıllı telefonunuzu kullanarak maaş ödemelerinizi yaptınız, hesabınızı ödemek için yine telefonunuzu kullandınız ve eve dönmek için kendinize bir taksi çağırdınız. 

Farkında olmasanız ile fintech muhtemelen kişisel ve profesyonel günlük hayatınızın büyük bir parçasıdır.

 FinTech artık bankacılık sektörünün bir jargonu değil. Gelişmekte olan birçok teknoloji sektöründe olduğu gibi, fintech de genişleyen şemsiyesi altındaki çok çeşitli araçlar, platformlar ve hizmetler nedeniyle belirsiz bir kavram olabilir. 

 Hala kendinize “fintech nedir?” diye soruyorsanız. Gelin hep birlikte bakalım.

FinTech Nedir?

FinTech terimi, finansal hizmetler ve dijital teknoloji olan iki kelimenin birleştirilmesinden türetilmiştir.

Özetle, FinTech Nedir’in cevabı; mobil ödemeler, alternatif finans, çevrimiçi bankacılık, büyük veri ve genel finansal yönetim gibi yenilikçi ürün ve hizmetleri ortaya çıkarmak için yeni başlayanların dijital teknolojiyi kullanmasını teşvik eder.

Fintech platformları, çek yatırma, hesaplar arasında para taşıma, fatura ödeme veya mali yardım başvurusu gibi sıradan görevleri mümkün kılar. Ayrıca, kripto borsaları da dahil olmak üzere teknik olarak karmaşık kavramları kolaylaştırırlar.

FinTech, finans kurumlarının ve bankaların arka uç sistemlerinde kullanılan bir teknoloji olarak tanıtıldı. Ancak, o zamandan beri tanımı önemli ölçüde değişti. Artık tüketici tabanlı birkaç uygulamayı kapsıyor. 

2019’a kadar, bu teknoloji aracılığıyla hisse senedi alım satımı yapabilir, fonları yönetebilir ve sigorta ve yemek masraflarınızı ödeyebilirsiniz.

Covid-19 salgınının ardından, giderek daha fazla işletme temassız ödemeleri kabul etmek veya diğer teknoloji destekli gelişmeleri benimsemek için fintech’e yöneliyor.

Yani basitçe fintech nedir sorusunun cevabı;

FinTech (finansal teknoloji), hem işletmeler hem de tüketiciler için geleneksel finans biçimlerini iyileştirmek ve otomatikleştirmek için oluşturulan yazılımlara, mobil uygulamalara ve diğer teknolojilere atıfta bulunan her şeyi kapsayan bir terimdir. 

FinTech nedir ; basit mobil ödeme uygulamalarından şifreli işlemleri barındıran karmaşık blockchain ağlarına kadar her şeyi içerebilir.

FinTech’in Kısa Tarihi

Fintech, yakın tarihli bir dizi teknolojik atılım gibi görünse de, temel kavram bir süredir var. 1950’lerdeki ilk kredi kartları , tüketicilerin günlük yaşamlarında fiziksel para taşıma ihtiyacını ortadan kaldırdıkları için genellikle halka sunulan ilk fintech ürünlerini temsil eder.

Oradan, fintech, banka anabilgisayarlarını ve çevrimiçi hisse senedi alım satım hizmetlerini içerecek şekilde gelişmiştir.

1998’de, mobil teknoloji, sosyal medya ve veri şifreleme ile daha da devrim yaratan bir atılım olan, öncelikle internette faaliyet gösteren ilk fintech şirketlerinden birini temsil eden PayPal kuruldu. Bu fintech devrimi, bugün düzenli olarak kullandığımız mobil ödeme uygulamalarına, blockchain ağlarına ve sosyal medyada barındırılan ödeme seçeneklerine yol açtı.

Nasıl Çalışır?

FinTech nedir? Tüketiciler veya işletmeler için finansal işlemleri basitleştirerek onları daha erişilebilir ve genel olarak daha uygun fiyatlı hale getirir.

Ayrıca, dahili bir ağ arasında son derece güvenli işlemleri kolaylaştırmak için yapay zeka, büyük veri ve şifreli blok zinciri teknolojisi kullanan şirketler ve hizmetler için de geçerli olabilir.

Genel olarak fintech, ilgili tüm taraflar için potansiyel olarak gereksiz adımları ortadan kaldırarak işlem sürecini kolaylaştırmaya çalışır.

Örneğin, bir çok bankacılık mobil hizmeti, diğer insanlara günün herhangi bir saatinde doğrudan istedikleri banka hesabına para göndererek ödeme yapmanızı sağlar. Ancak bunu tercih etmeyip nakit veya çekle ödeme yaptıysanız, alıcının parayı yatırmak için bankaya gitmesi gerekir.

Fintech Bankacılığı Nedir?

Fintech nedir sorusuna cevap verdiğimize göre finans teknolojilerinin bankacılık sektöründeki rolünden bahsedebiliriz.

Bankalar finans teknolojilerini arka uç süreçler (örneğin, hesap etkinliğinin perde arkası takibi) ve hesap bakiyenizi kontrol etmek için kullandığınız uygulama gibi tüketiciye yönelik çözümler için kullanıyor. Bankalar ayrıca kredileri garanti altına almak için fintech’i kullanıyor. Bireyler, bir akıllı telefonla satın alma işlemleri için ödeme yapmak ve ev bilgisayarlarında yatırım tavsiyesi almak da dahil olmak üzere birçok banka hizmetine erişmek için fintech’i kullanıyor.

Açık bankacılık için FinTech nedir?

Çok sayıda uygulamayı etkiledi ve tüketicilerin finansmana erişim biçimlerinde devrim yarattı. Etkisi, mobil ödeme uygulamalarından yatırım ve sigorta şirketlerine kadar uzanıyor. Bu derin etki; geleneksel bankalar için potansiyel bir tehdit olarak da görülebilir.

Günümüzün dijital çağında, müşteriler geleneksel finansal hizmetler endüstrisi tarafından sağlanan hizmetleri tercih etmeye istekli değiller. Bunun yerine hızlı ve güvenli hizmetleri tercih ederler. Finans teknolojilerinin popülerlik kazanmasının ve bankacılık ve diğer finansal hizmetlerde aksamalara neden olmasının nedeni budur.

FinTech, herhangi bir banka hesabına ihtiyaç duymadan finansal hizmetlere katılmak ve erişmek için kolay bir seçenek sunarak tüm bu insanlar için bir kurtarıcı olarak geliyor. 

FinTech nedir? Tüketicilere basit ama en son teknoloji aracılığıyla finansmanlarına doğrudan erişim sağlamak için geliştirildiğinden, finansal işlemleri gerçekleştirmek için en iyi seçenektir.

Finans Sektörü Üzerindeki Etkisi

Akıllı Çip Teknolojisi

Bankacılar, müşterilerine birinci sınıf güvenlik sağlayarak sürekli olarak hırsızlık ve dolandırıcılıkla mücadele etmenin yollarını aramaktadırlar.

Bu arayış sonucunda ise karşımıza akıllı kartlar çıkmaktadır.

Akıllı kartların içerisinde kendine has özel işlemcisi ve bu işlemciye özel şifreleme tekniği özelliği ile kopyalanamaz veya okunamazlar. Kod yalnızca bir işlem için geçerli olduğundan bu, güvenliği artırır; yani birisi onu çalsa bile hiçbir şey yapamaz.

Banka yetkilileri, sorunlardan  kaçınmak için genellikle müşterilerine şifrelerini ezberlemelerini tavsiye etmektedir. 

Akıllı çip ile karşılaştırıldığında, manyetik şerit teknolojisi tüm işlemler için aynı pini kullanır ve böylece dolandırıcılığa karşı daha açık hale gelir.

Biyometrik Sensörler:

Finansal teknolojiler ile bankacılık sektörü birçok yeniliğe şahit olmuştur. Göz tarayıcılar ile beraber biometrik (yüz taraması) sensörler sayesinde kartınızı yanınızda taşımanıza, hatta şifrenizi hatırlamanıza bile gerek kalmayacak. 

Çok Kanallı ve Şubesiz Bankacılık

Finans teknolojileri bankaları fiziksel bir yapıdan ayırarak online, sosyal veya mobil işlemlerin olduğu çok çeşitli bir dijital dünyanın içinde konumlandırmakta. Sonuç olarak birçok banka şube sayılarını azaltarak çevrimiçi dünyada varlığını sürdürmeye devam etmekte.

Böylelikle kullanıcılar bankaya gitme derdinden, evrak işlemlerinde de kurtulmuş oluyor.

Sohbet Botları

Chatbot’lar mkaine öğrenimi ve doğal dil işlemeyi kullanan yazılım kodlarından başka bir şey değildir.

Chatbot’lar, sorgu işleme ve müşterileri gerekli departmanlara yönlendirme gibi müşteri etkileşimlerini düzene soktukları için oldukça verimlidir.

Ayrıca chatbotlar 45 dakikalık bir işleyişi 2 dakika kadar kısa bir sürede yapabilmektedir.

Son zamanlarda adından sıkça bahsettiren ChatGPT ise bu yazılımın en önemli ve tepe noktasıdır.  Bir dil modeli olarak tasarlanan yapay zeka programı olan ChatGPT Türkçe başta olmak üzere birçok dili yerel ağızdan rahatlıkla konuşabilmektedir. Dil işleme ve metin üretme konusunda oldukça iyi olan ChatGPT sorulan sorulara rahatlıkla cevap verebilmektedir.

Yapay Zeka

Makine öğrenimi ile birlikte YZ; dolandırıcılık tespiti ve kaliteli hizmet sunmak için hayati önem taşımaktadır. Gün geçtikçe saldırılar daha karmaşık hale geldiğinden, saldırıların tespiti zamanla daha da zorlaşmakta ve bankalar daha fazla zaman ve para harcamaktadır.  Ayrıca, müşteri verilerinin kaybolma riski her zaman olduğu için bankalar bu sorunla mücadele etmek için artık yapay zeka teknolojisini benimsemekte.

E-Cüzdanlar:

E-cüzdanların muazzam büyümesi, FinTech finansal hizmetlerinin yükselişinin bir başka göstergesidir. Samsung Pay, PayPal, Android Pay ve Apple Pay dünyanın en büyük e-cüzdan şirketlerinden bazılarıdır. Bu cüzdanlar, P2P ödemeleri, kontör yükleme ve elektrik faturaları, uluslararası para havaleleri , rezervasyon biletleri ve çok daha fazlası gibi çok sayıda amaç için kullanılır .

E-cüzdan, heyecan verici teklifler, kazançlı geri ödemeler, ödül puanları ve daha fazlasını içeren cazip teklifleri sayesinde kullanıcıları çekmeyi başardı. Büyük başarıları nedeniyle, birçok banka artık öneminin farkına varıyor ve e-cüzdanları teknolojik gelişmeleri kucaklamak için ortak bir önlem olarak kabul ediyor.

Mobil bankacılık:

Akıllı telefon kullanımının artması, bankaları uygun FinTech bankacılık hizmetleri sunan mobil uygulamalar geliştirmeye zorlamıştır. Günümüzde çoğu bankanın kullanıcı dostu arayüze sahip mobil uygulaması bulunmaktadır. Bankalar ayrıca kullanıcının parmak izini tanıyan mobil uygulamalar geliştirmiştir. Uygulama, bu işlevi herhangi bir biyometrik uygulama veya donanım olmadan gerçekleştirir.

Bir mobil uygulama fonlara hızlı erişim sağlar. Bir mobil uygulama ile kullanıcı, hızlı fatura ödemeleri, çek yatırma, hesap bakiyesi, ekstreler ve daha pek çok bankacılık işlevini gerçekleştirebilir.

2023 FinTech Trendleri

Yıllar içinde fintech, daha geniş teknoloji sektöründeki gelişmelere yanıt olarak büyüdü ve değişti. 2023’de bu büyüme, birkaç trend tarafından tanımlanacak:

Dijital bankacılık büyümeye devam ediyor: Dijital bankacılığa erişim her zamankinden daha kolay.

Birçok tüketici halihazırda paralarını yönetiyor, kredi talep ediyor ve ödüyor ve dijital öncelikli bankalar aracılığıyla sigorta satın alıyor. Bu basitlik ve rahatlık, küresel dijital bankacılık platformu pazarının 2026 yılına kadar yüzde 11,5’lik yıllık bileşik büyüme oranında (CAGR) büyümesi beklendiğinden, muhtemelen bu sektörde ek büyüme sağlayacaktır .

Blockchain: Blockchain teknolojisi, bir devlet kuruluşu veya başka bir üçüncü taraf organizasyonu dahil olmadan merkezi olmayan işlemlere izin verir. Blockchain teknolojisi ve uygulamaları yıllardır hızla büyüyor ve daha fazla endüstri gelişmiş veri şifrelemeye yöneldikçe 2023’ün bu trendi sürdürmesi muhtemel.

Yapay Zeka (YA) ve Makine Öğrenimi (MÖ): YZ ve MÖ teknolojileri, fintech şirketlerinin ölçeklendirme şeklini değiştirerek müşterilere sundukları hizmetleri yeniden tanımladı. Yapay zeka ve makine öğrenimi, operasyonel maliyetleri azaltabilir, müşterilere sağlanan değeri artırabilir ve dolandırıcılığı tespit edebilir. Bu teknolojiler daha uygun fiyatlı ve erişilebilir hale geldikçe, özellikle daha fazla fiziksel banka dijitale geçtikçe, fintech’in devam eden evriminde giderek daha büyük bir rol oynamalarını bekleyin.

Ne Kadar Güvenli?

FinTech şirketlerine genellikle tüketiciler güvenir – Forbes’e göre , insanların %68’i geleneksel olmayan (örneğin, finansal olmayan, bankacılık dışı) kurumlar tarafından geliştirilen finansal araçları kullanmaya isteklidir.

Bununla birlikte, birçok fintech girişimleri nispeten yenidir ve şu anda bankalarla aynı güvenlik düzenlemelerine tabi değildir. Bu, tüketicilerin fintech şirketlerine paraları konusunda güvenmemeleri gerektiği anlamına gelmez – sadece dikkatli olmanın faydalı olabileceği anlamına gelir.

Çoğu tüketici için bir fintech şirketiyle çalışmanın faydaları, algılanan risklerden daha ağır basar.

Fintech Hakkında Merak Edilenler:

FinTech ne iş yapar?

Finans ve teknolojinin birleşimi olan fintech; finansal hizmet ve süreçleri teknolojik donanım ve yazılımlar aracılığıyla geliştirmeyi hedefleyen bir endüstiridir. Finanasal olan her şeyi kapsamaktadır.

FinTech ürünleri nelerdir?

Fintech ürünleri oldukça kapsamlı ve geniş bir yelpazededir. Finansal sektörde yaratılmış teknolojik ürünlerin hepsi bu grubun içine girebilir.

FinTech hangi sektörde etkili?

Finansal Teknoloji Şirketleri bir çok sektörün içinde vardır ancak aşağıda başlıca listemizi görebilirsiniz.

FİNTECH GİRİŞİMLERİ VE ŞİRKET TÜRLERİ

  • Tüketici bankacılığı ve yatırım
  • Mobil ödemeler
  • Sigorta teknolojisi
  • Dijital borç verme ve kiralama
  • Bütçeleme uygulamaları

Türkiyede kaç tane FinTech var?

2019’da 679 milyon olan online (internet üzerinden kart ile) işlem sayısı 2020’de %41 artarak 956 milyona ulaşmıştır. Türkiye’deki fintech sayısı ise 2023 yılında yeni kurulan start-uplarla beraber katlanaarak artmaktadır.

Size en iyi web deneyimini sağlamak için çerezleri kullanıyoruz. Gizlilik politikasını buradan okuyabilirsiniz.
Explore
Kaydır